Bewuster Bewegen OEFENTHERAPIE MENSENDIECK
Jouw coach in houding, beweging, bekken(bodem) en slapen.

Te vroeg wakker worden

Het is ongeveer half 4 in de nacht. Je kijkt op de klok…”Nee hè, weer rond vieren, nu kan ik niet meer slapen, want dat is altijd zo. Balen, ik kan er net zo goed uitgaan, want anders lig ik toch maar storend te woelen in mijn bed”. Je probeert het nog even en wordt een half uurtje later weer wakker en je bent het zat.

“Zie je wel, ik wist wel dat het geen zin had om te blijven liggen..”.


Je gaat eruit, drinkt iets en leest of puzzelt wat, luistert muziek of kijkt TV. Na 2 uur ben je toch wel moe en besluit je weer te gaan slapen. Je valt nu wel in slaap, maar de wekker gaat al na 1 uurtje. Je bent kapot…..

 

Hoe ontstaat het patroon van te vroeg wakker worden?

Doordat je jezelf langzaam aan “wakker” bent gaan gedragen op je wakkere moment in de vroege morgen, is je gestel ervan overtuigd geraakt dat je ook wakker “moet” worden. Je onrust, frustratie en gedachtenstroom (over de komende dag) zijn hele wakkere signalen, dus blijkbaar is er iets belangrijks te doen om half 4? Dus moet je morgen weer wakker worden rond die tijd. Tenminste dat denkt je brein. Door dit patroon verder en verder in te slijpen, ontstaat een ongewenste automatische piloot.

De “vroeg-wakker-worders” zullen zich goed kunnen herkennen in het feit dat ze zich al verbinden met de dag van morgen en dat ze ook ALTIJD kijken hoe laat ze nu weer wakker zijn geworden. Ze zoeken bevestiging en dat krijgen ze dus ook! Dit is de belangrijkste valkuil!


'Je kunt niet blijven liggen in je bed
als je je gedachten al vooruit hebt gezet.'

 

Welke invloed heb je zelf?

Je vermoeidheid, concentratieproblemen, lichamelijke pijn of korte lontje die voortkomen uit de vele uren slaap tekort is de beste motivatie om een verandering in je patroon aan te brengen. Begin maar met je brein ‘s avonds te vertellen dat je pas weer begint met denken en werken als het 7.00 uur ‘s morgens is. Tot die tijd is het slaaptijd en ga je jezelf ook zodanig gedragen. Wanneer je wakker wordt, kijk je NIET meer op de klok. Tijd doet er niet toe, het is gewoon nog slaaptijd. Je geeft geen enkele betekenis meer aan het moment. Het is hooguit lekker warm en zacht in bed. Het is aangenaam stil en donker en je hoeft heeeeelemaal niks. Er is nu niks belangrijk: alleen maar je rust, je zwaarte en ontspanning. Je rustige, slaperige ademhaling en je aangename kussen en matras. Je botst nu tegen een weerstand in jezelf op die WIL weten hoe laat het is en die WIL weten wat er morgen moet gebeuren en die MOET nadenken… Dit is/was de drijvende kracht achter je slaapprobleem. Dit is je wekker geweest al die tijd! Leer deze verleidingen te negeren en voed je brein opnieuw op. Overtuig jezelf ervan dat er helemaal niks belangrijk is tussen 23.30 uur en 7.00 uur. Alleen maar het slapen en gedraag je ook als zodanig. Dit kunt je leren door middel van de slaapoefeningen.

Resultaten

Het doorbreken van de gewoonte “te vroeg wakker worden” kan gerust 4 weken duren. Je brein geeft zich niet zomaar gewonnen. Het is er niet na een paar dagen van overtuigd dat alles prima verloopt als je zou doorslapen. Echter wanneer je keer op keer bewijst dat de dagen prima (zelfs beter!) verlopen wanneer je doorslaapt komt je nachtelijke wekker tot rust. Consequent zijn en aan jezelf duidelijk maken wat er precies aan te doen is, is de sleutel tot je succes. Dus de resultaten zijn prachtig wanneer je je innerlijke motor tot stilstand kunt brengen.