Bewuster Bewegen OEFENTHERAPIE MENSENDIECK
Jouw coach in houding, beweging, bekken(bodem) en slapen.

Doorslaapproblemen

Wat is een doorslaapprobeem?

Wanneer je moeiteloos inslaapt, maar 1 of meerdere malen per nacht wakker wordt en pas na 45 minuten of langer weer inslaapt, spreken we van een doorslaapprobleem.

Hoe ontstaat een doorslaapprobleem?

Door pijn, angst, zorgen, drukte in je hoofd of een drukke agenda de volgende dag kan een doorslaapprobleem al ontstaan. Je wordt wakker en je hoofd gaat op “aan”. Wanneer je betekenis geeft aan het moment van wakker zijn, gaan er signalen naar je brein die erop lijken dat de dag alweer begonnen is. Je kunt ook wakker schrikken in de nacht en moeite hebben in te slapen met de duidelijke hartkloppingen in de borst. De gedachtenstroom die dan op gang komt is niet altijd snel te stoppen. Je gedachten gaan met je aan de haal. Wanneer de oorzaak van het wakker liggen langer aanhoudt, ontstaat een patroon, dat soms maanden blijft bestaan, zelfs als de oorzaak al weer verdwenen is.

'You don't have to control your thoughts.
You just have to stop letting them control you.'
Dan Millman

 

Een langdurige bron van slaapproblemen zijn kleine kinderen. Door de onderbroken nachten bent je “gewend geraakt” aan nachtelijke onrust en ben je waakzaam tijdens de slaap. De kleinste geluiden zijn soms al genoeg, en eenmaal wakker ga je even je bed uit, kijk je even in de kinderkamer….dus werkt je brein weer op volle toeren en blijf je daarna lang wakker.

Vrouwen van middelbare leeftijd kunnen weer een andere “langdurige” oorzaak hebben van slapeloosheid. Door de overgang of door lichamelijke pijn (bijvoorbeeld rugpijn/ nekpijn/ schouderpijn) kun je ook wakker worden. Je kunt je draai niet meer vinden en ligt ervan wakker. Dit zijn slechts enkele voorbeelden om je een idee te geven hoe je een doorslaapprobleem kunt ontwikkelen.

Hoe kun je een doorslaapprobleem zelf beïnvloeden?

Let eens kritisch op je eigen nachtelijke gedrag, je gedachten en gevoelens. Keur deze eens op waarde/belangrijkheid op dat moment. Zijn je gedachten NU aan de beurt? Meestal (in 99% van de gevallen) kunnen deze gedachten wachten tot morgen. Zo niet….(het is een ramp als je het vergeet.. of het is onhoudbaar als je het niet doet..) dan moet je natuurlijk in actie komen.  Dan ga je doen wat je moet doen. Leer hier echter wel van dat je ’s avonds beter nadenkt voordat je gaat slapen of je alles hebt gedaan, gedacht en doorvoeld.

Zijn de gedachten helemaal niet zo belangrijk, dan helpt het door tegen jezelf te zeggen dat het er NU niet toe doet, dat het morgen weer een nieuwe dag is en dat je juist door nu gaan te slapen met een leeg hoofd je morgen beter en geconcentreerder kunt denken. Dan voed je het brein opnieuw op. Je geeft de boodschap: “Ik wil slapen, hou toch stil”. Plassen mag natuurlijk!

Wanneer je het door alle onvrede, pijn of onrust prettiger vindt even het bed te verlaten, doe dan iets onbenulligs en steeds iets anders. (kruidenthee zetten, melk opwarmen, een boekje lezen, in folders bladeren). Kijk liever geen TV en doe geen nuttige taken, houd het licht gedimd. Wanneer je in bed wilt blijven, concentreer je dan op het “onbenullige” ( zoals: je lichaamswarmte, de zwaarte van je lichaam, de donkerte om je heen of je natuurlijke adem) of je concentreert je op iets leuks        (zoals: vakantie, hobby, uitjes) of iets wat je concreet voelt zoals je matras of de dekens of iets zachts wat je in je hand houdt.

Als slaapoefentherapeut kan ik je leren je zuiver te concentreren, je goed te ontspannen en je lichaams- en gedachtenprocessen weer naar bijna nul terug te brengen. Tevens behandel ik tegelijkertijd je pijn of gespannenheid en hiermee wordt de vicieuze cirkel van dysbalans doorbroken. Ik stimuleer altijd je zelfwerkzaamheid, je maakt je uiteindelijk onafhankelijk van therapie. Je kunt het zelf.

 

 

Wil je slapen als een blok…..
kijk dan ’s nachts niet op de klok!