Overmatig zweten ´s nachts
Zweten ’s nachts: soms is het ongemakkelijk, je kunt je ervoor schamen en soms is het vooral lastig.
Overmatig zweten kan om verschillende reden op je pad komen:
• Alleen al de gedachte aan het ‘s nachts zweten doet je het zweet uitbreken….
• Je bent in de overgang (uiting van hormonale veranderingen)
• Je voelt je ongemakkelijk en het zweet breekt je uit (uiting van onzekerheid en stress).
• Je wordt ’s nachts badend in het zweet wakker (uiting van ademproblemen of angst/paniekgevoel, overbelasting).
• Een vrij onbekende reden is een onregelmatig drinkpatroon overdag. Dus te weinig drinken overdag en overmatig drinken in de avond.
Zweten is een taak van ons onbewuste zenuwstelsel. Het weerspiegelt een stukje van onze gesteldheid. Het lichaam vertelt ons hoe het werkelijk met ons gaat. Door je overmatig te laten zweten, word je aandacht gevraagd voor een bepaald probleem. Meestal ken je dit probleem al, je hebt bijvoorbeeld griep en koorts of je bent zenuwachtig en gespannen. Zweten kan ook een signaal zijn van hyperalertheid en overbelasting, je hebt het bijvoorbeeld erg druk. Dit kan je lichaam heel lang tolereren. Echter er zijn grenzen. Door je overmatig te laten zweten heb je een probleem waarop je geen grip hebt.
Als slaapoefentherapeut help ik je in beweging te komen om iets aan het onderliggende probleem te doen. Misschien loop je al jaren lang met dit zweetprobleem… je bent niet de enige. Zweters tobben vaak langer dan 5 jaar door met hun probleem voordat ze aan de bel (durven) trekken.
Wat kun je zelf doen aan overmatig zweten ‘s nachts?
• Bekijk eerst je vochtinname over een hele dag. Verdeel het zo goed mogelijk.
• Je kunt in plaats van piekeren en malen, leren zaken los(ser) te laten.
• Je kunt in plaats van het werk opstapelen en naar jezelf toe trekken, leren delegeren en plannen.
• Je kunt laten onderzoeken of je ademregulering overdag en ’s nachts op orde is (apneu).
• Je kunt beseffen dat (een deel van) deze klachten uit de overgang voortkomen. Bij zweten door de overgang kan het helpen een coldpack aan het hoofdeind in bed te leggen en hier met je hand contact mee te maken wanneer je een opvlieger krijgt. Door het contact met de koelte, de gedachte dat de warmte weg kan en het rustig blijven, zal de warmtevlaag sneller over zijn en het zweten beperkt blijven.
• Je kunt (indien aanwezig) overgewicht verminderen.
• Je kunt door middel van mindfulness en time management de vicieuze cirkel van hyperalertheid, druk zijn in het hoofd, soms angst en paniek en daardoor zweten en slecht slapen…, omkeren naar een opwaartse spiraal van rust en vertrouwen, beter loslaten, relativeren en daardoor weer gezond slapen.
Besef wel dat zweten normaal is bij intensief sporten en flinke hitte. Zweten is een heel functionele reactie van ons lichaam om onze lichaamstemperatuur te bewaken. Deze reden van zweten hoef je niet te behandelen.
'Als je een fijn nestje schaapt, is het logisch dat je beter slaapt.'
Slaapoefentherapie bij overmatig zweten ‘s nachts.
Slaapoefentherapie pakt de klacht aan achter de symptomen en bespreekt met jou wat jij het beste kunt doen aan nachtelijk zweten. Je kunt daardoor verwachten dat je een langer bestaand probleem oplost en je bevrijdt voelt van deze (soms jarenlange) bagage. Je denkt functioneler en positiever over jezelf. Je kunt beter je grenzen aangeven in je belastbaarheid. Je voelt weer rust in je lichaam wanneer je dit nodig hebt, omdat je nu oefentherapeutische handvatten hebt gekregen die helpen. Interne rust door ontspanning en zelfvertrouwen door cognitieve therapie zijn mooie medicijnen tegen overmatig zweten. Bij overgangsklachten kun je verwachten dat je minder lang en minder storend zweet en dat je weer sneller zal inslapen na een opvlieger. Het deel van de zweetklacht die voortkomt uit het opzien tegen de zweetaanvallen wordt zeker verholpen. Je zweet dan niet ernstiger dan fysiek noodzakelijk is. De stressfactor die de zaak verergert, wordt weggenomen.