Bekken(bodem)oefentherapie
Bekkenklachten
Bekkenklachten komen zowel bij mannen als vrouwen veelvuldig voor, onder andere tijdens en als gevolg van een zwangerschap, maar ook door overbelasting in het dagelijks leven, het langdurig aannemen van een ongunstige houding, te veel spierspanning of na een forse val. De pijn rondom het bekken (lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen, het gebied rondom de heupen en uitstraling in het been) ontstaat meestal door een verstoorde balans en overbelasting door onjuist gebruik van de spieren. De pijnklachten belemmeren in het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden. Regelmatig is de bekkenbodemfunctie ook verstoord wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.
Als bekkenoefentherapeut kan ik je helpen deze klachten aan te pakken. Tijdens het onderzoek bekijken we de stand van het bekken in relatie met benen en wervelkolom en door gerichte oefeningen wordt deze stand zo nodig gecorrigeerd. Ook leer je hoe je de pijn positief kunt beïnvloeden door je bekken te stabiliseren of juist te ontspannen en door je lichaam te ondersteunen met spieren rondom het bekken. Je leert met de klacht om te gaan, de balans rondom het bekken te herstellen, een balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid, een gunstige houding en manier van bewegen en hoe je je dagelijkse activiteiten weer op kunt pakken. Indien nodig wordt de bekkenbodemfunctie hersteld.
Bekkenbodemklachten
Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen kunnen allemaal problemen krijgen door een niet goed functionerende bekkenbodem. Het is een veel voorkomend probleem die oa kan optreden tijdens zwangerschap, na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen, na een buikoperatie, na een periode van rugklachten of bij teveel spanning in het lichaam.
De bekkenbodemspieren kunnen te gespannen zijn, te zwak of ze reageren niet op het juiste moment.
Enkele veel voorkomende bekkenbodemklachten zijn:
• ongewild verlies van urine of ontlasting
• niet te onderdrukken aandrang om te plassen
• moeite met het kwijt kunnen van de ontlasting
• pijn bij het vrijen of genitale pijn
• verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
• pijn in onderbuik of rond anus
• pijn in lage rug, heupen, liezen
• vrouwen met rug- of bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap
Als bekkenoefentherapeut kan ik je helpen jouw bekkenbodemproblematiek aan te pakken door je te leren de juiste spieren te versterken of juist te ontspannen om zo de balans rondom het bekken te herstellen. Daarnaast is er aandacht voor een juiste toilethouding en toiletgedrag; het vinden van een goede balans tussen belasting en belastbaarheid en het aanleren van een gunstige houding en beweeggedrag.
Vergoeding
Bekkenoefentherapeut is een officiële specialisatie waarmee ik in het Kwaliteitsregister Paramedici sta en waarvoor ik aan eisen moet voldoen om geregistreerd te mogen blijven. Bekkenoefentherapie valt onder oefentherapie Mensendieck. Bij het declareren gebruik ik echter andere prestatiecodes dan voor de reguliere oefentherapie Mensendieck. Een aantal zorgverzekeraars vergoed een hoger tarief voor bekkenoefentherapie dan voor oefentherapie Mensendieck.
Sinds 2008 ben ik bekkenoefentherapeut. Vanaf 2019 is het een officiële specialisatie geworden en sta ik als geregistreerd bekkenoefentherapeut in het kwaliteitsregister.