Bewuster Bewegen OEFENTHERAPIE MENSENDIECK
Jouw coach in houding, beweging, bekken(bodem) en slapen.

 Chronische pijn

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. Er is dan geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. Belangrijk is om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Gevolgen van chronische pijn

Chronische pijn beïnvloedt, naast het lichamelijke aspect, ook je relaties, werk, vriendschappen, hobby’s en hoe je de kwaliteit van leven ervaart.
De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

Behandeling van chronische pijn

Er wordt gestart met een intake en onderzoek. Hierin wordt duidelijk wat jouw klachten zijn, hoe je deze ervaart en hoe je in het dagelijks leven met de klachten omgaat. Na afloop worden er samen met jou haalbare doelen opgesteld. Belangrijk is dat het doelen betreffen waar jij aan wilt werken. De behandeling is altijd individueel en afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Centraal in de behandeling staat: wat is chronische pijn en hoe kun je op een andere manier met jouw pijnklachten omgaan. Hierbij leer je gebruik te maken van jouw eigen mogelijkheden ondanks de beperking van jouw pijn. Hierin wordt je gecoacht door jouw oefentherapeut. Samen met mij als oefentherapeut ga je met jouw eigen doelen aan de slag.
Daarnaast wordt er gewerkt aan het herstellen van de algehele balans. Door pijnklachten reageert jouw lichaam anders, sommige mensen ontzien zichzelf, andere negeren belangrijke signalen van het lichaam, onzekerheid kan toenemen evenals stress en/of spierspanningsklachten. Hierdoor kunnen de pijnklachten juist ongewild toenemen.

Doel van de behandeling

De behandeling is niet gericht op pijnvermindering, maar op het aanleren van vaardigheden om met de pijn om te gaan. In de behandeling wordt via concrete doelen gewerkt aan het verbeteren van de vaardigheden die voor jou belangrijk zijn. Dat betekent voor de één bijvoorbeeld beter kunnen fietsen en voor de ander beter met spanningen omgaan. Belangrijk is dat jij kritisch leert kijken naar jouw eigen functioneren en bewust wordt van wat je kunt veranderen. Zo leer je gebruik te maken van jouw eigen mogelijkheden en rekening te houden met beperkingen.